Hoe gaat het toch met… Doris de Rooij

Een dag uit het leven van Ex Duplo’er Doris de Rooij, controller bij TNT

Hoe ziet een dag in ’t leven van jou als TNT controller eruit? Had ’t me in december gevraagd en ik zou je vertellen dat ik bezig ben met het beoordelen of onze managementrapportage 2011 proof is. Dan zit ik rond de tafel met onze consultant informatievoorziening en de technisch beheerder van de rapportage om ze mijn nieuwe wensen uit te leggen en om te kijken hoe we nog meer tijd kunnen besparen bij het periodiek maken van ‘het boekje’.

Vraag het me in de eerste twee weken van januari en ik ben bezig om een plaatje van december; het vierde kwartaal en tot slot het hele afgelopen jaar in elkaar te puzzelen. Drie dagen staking in november; vier in december… zijn er daardoor klanten naar de concurrent gegaan? Hebben mensen daardoor maar geen kerstkaartjes gestuurd dit jaar? Hoeveel extra mensen hebben we in moeten zetten om de post in de dagen erna weg te krijgen? En nog belangrijker; wat betekent dit voor de toekomst?

Derde week januari, donderdag, controllersoverleg. De avond ervoor heb ik de prognoses van de business units geconsolideerd tot het nieuwe budget voor 2011. Hoeveel winst denken we met zijn allen te kunnen maken met de postbezorging binnen Nederland? Het is minder dan we voor ogen hebben, door het slechtere laatste kwartaal. Wat kunnen we nog doen om het resultaat met een ‘€ x miljoen’ te verbeteren?

We discussiëren over de kansen en bedreigingen, wie er nog ruimte heeft om een deel van het probleem op te lossen. Interlanden is eergisteren opgeheven, hoeveel van hun drie miljard folders verwachten wij nou echt binnen te kunnen halen? Helpt het als we meer gaan investeren? Maar veel meer cash mag er echt niet uit. Een aantal opties en kansen en bedreigingen worden uitgewerkt. Na de meeting zet ik onze bevindingen in een Powerpoint presentatie en maak ik een rondje langs de afdelingen om te zien of er nog laatste nieuwe inzichten zijn. Vanmiddag is namelijk de board meeting van Mail NL en moet mijn manager adviseren wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van het budget, gegeven dat de post met 7 à 9% volume per jaar daalt, dat we ons dit jaar voor moeten bereiden op de grootscheepse reorganisatie van het postbedrijf in 2012 om besparingen te realiseren, terwijl de aandeelhouder aan de ene kant een bepaald rendement eist en de postbode aan de andere kant zijn baan. Terwijl zij haar verhaal aan het doen is, ga ik aan de slag met de presentatie voor het hoofdkantoor om hen uit te leggen wat de veranderingen zijn in ons budget ten opzichte van de prognose in november en welke effecten daarvan voortkomen uit technische wijzigingen en overhevelingen die geen werkelijke resultaatverandering zijn en op welke punten de wereld werkelijk veranderd is sinds die tijd. Volgende week hebben we een borrel om met elkaar de afsluiting van dit mooie, belangrijke, soms ietwat chaotische proces te vieren, daar kijk ik nu al met tevredenheid naar uit.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>