Hoe gaat het toch met… Rieke Koskamp

Een dag uit het leven van Rieke Koskamp, trainee bij de gemeente Rotterdam

“Heb je twee studies gedaan en dan ga je werken voor de gemeente Rotterdam…” Een veel gehoorde reactie van collega’s en vrienden die horen dat ik het mr.drs.-programma heb gedaan en vervolgens ben gaan werken bij de gemeente. En ja, sommige vooroordelen over ambtenaren zijn waar, maar over het algemeen heb ik het afgelopen jaar veel ambitieuze, betrokken en enthousiaste collega’s leren kennen.

Mei 2010 ben ik begonnen met het traineeship van de gemeente Rotterdam. Met mij zijn nog negen andere high potentials geselecteerd voor dit programma, allemaal uit verschillende studierichtingen. In twee jaar tijd voer ik vier verschillende opdrachten uit en iedere vrijdag heb ik trainingen. Mijn eerste half jaar heb ik op de afdeling financiën gezeten van Sociale zaken en Werkgelegenheid, daarna ben ik naar het klantcontactcentrum gegaan van publiekszaken en ondertussen werk ik alweer vijf maanden bij Directie Veiligheid.

Hoe ziet nou een werkdag eruit als trainee van de gemeente Rotterdam? Mijn ochtend begint vandaag met een vergadering met mijn traineegenoten. We moeten gezamenlijk een keuze maken voor een sociaal project dat we gaan uitvoeren. De gemeente Rotterdam investeert in ons met trainingen en wij moeten hiervoor iets terug doen voor de Rotterdammers. De keuze wordt gemaakt voor een project waarbij we jongeren bewust gaan maken van de problemen die je door het maken van schulden kunt krijgen. Binnenkort zullen we onze opdrachtgever ontmoeten en gezamenlijk een plan van aanpak gaan maken.

Na deze vergadering is het tijd om even mijn mail te checken en even bij te praten met mijn collega’s. We zitten met z’n allen in een kantoortuin met flexplekken. Ik vind het ideaal, want op deze manier weet je waar iedereen mee bezig is. Wil je een keer concentreren dan kan dat altijd in een concentratiehokje.

Vanmiddag staat een zienswijzengesprek in mijn agenda. Dus even het dossier doorlezen dat door de politie is aangeleverd. In een koffiehuis in Rotterdam is tijdens een preventief fouilleren actie een handelshoeveelheid softdrugs aangetroffen bij een werknemer van de horecazaak. Vanmiddag komen de exploitant van het koffiehuis, de politie en deelgemeente langs om hun verhaal te doen. Ik zit bij dit gesprek als behandelaar en zal later de afweging moeten maken of er een bestuurlijke maatregel wordt opgelegd, wat een sluiting van het koffiehuis voor drie, zes of twaalf maanden kan inhouden.

Na het zienswijzengesprek ga ik direct door naar een overleg over de horecanota Rotterdam. Tijdens dit overleg zit ik met een aantal collega’s van directie Veiligheid, Stadsontwikkeling, de deelgemeente en de politie aan tafel om te bespreken hoe we de komende vijf jaar het Rotterdamse horecabeleid willen gaan vormgeven. In welke gebieden willen we horeca ontwikkelen? Hoe zorgen we voor een kwalitatief goed horeca-aanbod in Rotterdam? En in welke vorm wordt toezicht gehouden op de horeca? Interessant om de horeca vanuit een heel ander perspectief te bekijken dan alleen als klant.
Net als ik mijn computer wil afsluiten en naar huis wil gaan ontvang ik nog een mail van mijn traineecoördinator dat mijn volgende opdracht bij Stadsontwikkeling zal zijn en dat ik me bezig zal gaan houden met de Economische Verkenning van Rotterdam. Door mijn traineeship heb ik mooi de kans om zowel juridische als economische opdrachten te doen.

Verschenen in De Duplomaat.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>