Hoe gaat het toch met… Joost Kooren

Joost Kooren over zijn werk als advocaat-stagiair bij Houthoff Buruma

Het is altijd een eer en een genoegen om zo kort na de derde dies natalis van onze mooie vereniging In Duplo, wel bekend als de Rolls Royce onder de verenigingen, gevraagd te worden om een bijdrage te leveren voor De Duplomaat. Ik kon deze eer daarom zeker niet weigeren.

Sommigen van jullie zullen mij wel kennen, maar een korte introductie lijkt op zijn plaats. Mijn naam is Joost Kooren, oud-lid en onderdeel van het vermaarde Vde van In Duplo. Na mijn afstuderen (bedrijfseconomie, Nederlands recht en fiscaal recht) ben ik afgelopen september bij het advocatenkantoor Houthoff Buruma begonnen. Wat een geweldig kantoor dit is, hebben jullie in de vorige editie van De Duplomaat reeds kunnen lezen!

Afgelopen februari had ik het genoegen enkele leden van In Duplo te ontmoeten tijdens het advocatendiner. Nadat ik een aantal jaren als student lekker gratis had kunnen eten, zat ik nu aan de ‘andere kant’. Het viel me op dat bepaalde dingen nooit veranderen onder de mr.drs.-studenten. Velen beginnen economie te studeren en ‘doen rechten er wel even bij’. Als men echter vordert in de (rechten)studie, blijkt de voorkeur vaak te verschuiven van het economische naar het juridische. Het gevolg is dat de gevorderde student vaak gaat twijfelen over zijn toekomst. De mr.drs.-student heeft zoveel mogelijkheden, maar kan er maar één kiezen! In deze situatie heb ik me ook bevonden. Na goed oriënteren, onder meer door verschillende stages, heb ik besloten om te solliciteren bij Houthoff Buruma, en dit tot mijn volle tevredenheid.

Houthoff Buruma biedt brede juridische diensten aan, waarbij de cliënten vooral (grote) ondernemingen zijn. Zelf werk ik op de sectie Corporate/M&A, de fusie- en overnamepraktijk. Dit is bij uitstek de praktijk waar zowel juridische als economische (als fiscale) aspecten spelen, wat het werk voor mensen met een brede achtergrond interessant maakt.

Bij een M&A-advocaat denken veel mensen meteen aan de due diligence tijger. Dit due diligence onderzoek is het onderzoek naar de over te nemen onderneming voor eventuele (juridische) ‘lijken in de kast’. Vaak vindt dit due diligence onderzoek plaats in een al dan niet digitale data room, maar een gesprek met het management en werknemers van de over te nemen onderneming hoort daar zeker ook bij. Zodoende heb je een mogelijkheid om bij diverse bedrijven in de keuken te kijken. Natuurlijk vormt dit due diligence onderzoek een onderdeel van mijn werkzaamheden, maar er is zoveel meer!

Zo zijn er nog flinke stappen te maken vanaf het due diligence onderzoek naar het sluiten van de deal. Overeenkomsten moeten worden geschreven, waarbij de diverse partijen vaak nog ver uit elkaar staan met betrekking tot de inhoud van deze overeenkomsten. De vrijwaringen en garanties, of in afgekort Engels (zoals het een M&A-advocaat betaamt) de reps & warranties, vormen vaak struikelblokken. Hierover dienen partijen verder te onderhandelen, wellicht de mooiste fase bij een overname. Indien alle partijen daadwerkelijk een deal willen, zie je bij de onderhandelingen dat zij steeds nader bij elkaar komen, waarbij de advocaten vaak helpen om compromissen te vinden. Dit onderhandelen vormt een soort ritueel, waarbij het ‘gevoel’ bij de verschillende partijen vaak belangrijker is dan juridisch of economisch rationele argumenten.

Natuurlijk zijn er nog vele andere werkzaamheden, zoals de verschillende facetten bij geschilbeslechting. Belangrijker is echter nog te wijzen op de mooie activiteiten rondom het kantoor en het werken als advocaat. Zelf ben ik al wezen zeilen en skiën met kantoor. Om de afgelopen week als voorbeeld te nemen, had ik woensdag een lezing met een borrel achteraf, donderdag het bitterballenbowlen van de Jonge Balie waarbij sommige personen (lees: Frank) ineens door de bitterballen in staat zijn tot grootste bowlprestaties en vrijdag (vanzelfsprekend) de kantoorborrel, die vaak elders met collega’s nog tot laat wordt voortgezet. Kortom, als een advocaat ooit mocht beweren een zeer druk schema te hebben, weet dat dit ‘probleem’ vooral in de sociale activiteiten zit!

Wil ik ter afsluiting nog iets meegeven aan de huidige mr.drs.-student? Zeker, haal alles uit je studietijd! Geniet, bestuurt, sport en gaat naar het buitenland. Het maakt je studententijd mooier en je zal beter voorbereid zijn voor je arbeidscarrière, of dit nu als advocaat is of een andere (natuurlijk minder mooie) carrière!

Verschenen in De Duplomaat.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>