Hoe gaat het toch met… Maarten Rijnberk

Corporate Trainee bij APG (sinds 1-6-11)

Wat te doen…

Na klaar te zijn met mijn studies, bleef de grote vraag nog wat hij al zo lang was. Onbeantwoord en vooruitgeschoven. Die vraag ging natuurlijk over wat te doen wanneer ik eenmaal uitgestudeerd zou zijn. De vele inhousedagen van onder andere In Duplo hadden niet echt geholpen, behalve dat de borrels vaak gezellig waren. Een stage bij een advocatenkantoor had alleen uitgewezen dat de advocatuur niets voor mij was.

Traineeship

Ergens in 2011 kwam ik op een carrièrebeurs APG tegen. Hoewel ik het daarvoor niet kende, voelde ik wel een klik. De mensen, de doelstellingen van het bedrijf en de diversiteit zijn een paar elementen die me aanspreken. In juni 2011 begon ik aan de eerste van drie opdrachten als onderdeel van het traineeship bij APG op een van de twee kantoren in Amsterdam.

Eerste project

Enkele maanden heb ik besteed aan een project dat opgedragen werd door de toezichthouder. Bij een van de fondsen die bediend wordt, was er sprake van een onterechte ontkoppeling van premiebetaling en rechtenopbouw. Met andere woorden, ook als de werkgever geen premie betaalde moest de werknemer pensioenrechten opbouwen.

PPI

De tweede periode heb ik met veel plezier doorgebracht bij de premiepensioeninstelling (PPI) die APG samen met ABN AMRO heeft opgericht. Een PPI is een pensioenvehikel mogelijk gemaakt door Europese regelgeving. Het biedt meer keuzemogelijkheden voor de deelnemer, maar verplaatst ook het risico naar de deelnemer.

Intussen zit ik al in de derde opdrachtperiode. APG heeft recent besloten een service center voor (white label en gewone) PPI’s op te richten. De joint-venture PPI is hiervan de eerste klant. Deze afdeling in wording is mijn huidige werkplek. Als illustratie een korte samenvatting van de week zoals die was tot nu.

Werkweek

Maandag bleek een rustige dag, een paar zieken en afwezigen zorgden dat er eindelijk wat klussen afgemaakt konden worden. Dinsdag bracht me naar Utrecht om bij Capgemini een workshop te hebben met collega’s over het op- en inrichten van een nieuwe afdeling. Donderdag een cursusdag, de Universiteit Maastricht onderwijst ons in het pensioen-wereldje. Interessant en leuk voor de afwisseling. Woensdag en vrijdag waren de laatste dagen als voorbereiding op een grote datamigratie die ik met een collega maandag ga uitvoeren. Dit weekend dus maar een extra biertje, komende week zal het wel weer rennen zijn.

Verschenen in De Duplomaat.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>